Toelichting

Naast het keuzedeel 'Inleiding geo-informatie' bestaat een vervolg keuzedeel 'Geo ICT' die dieper ingaat op het verzamelen, analyseren, interpreteren en presenteren van geo-informatie.

We leven in een kennismaatschappij waarin informatie een belangrijke rol speelt. Beroepen veranderen, maar ook de burger in de maatschappij verandert. Ook geo-informatie neemt een steeds prominentere rol in in het dagelijks leven. Hoewel de meeste mensen zich hier niet van bewust zijn, neemt de rol van geo-informatie in vrijwel alle vakgebieden toe. Vrijwel elk vakgebied ontdekt de waarde van plaatsgebonden informatie. Geo wordt o.a. toegepast in ruimtelijke ordening, milieu-onderzoek, kaartproductie, navigatie, bos- en landbouw en waterbeheer, de bouw en bij zorgvraagstukken. Nieuwe toepassingsvelden ontstaan vrijwel dagelijks. Geo komt ook steeds meer bij de burger, van autonavigatie tot geocaching en van Google Earth tot Twitter. Met het belang van geo als vakgebied groeit de vraag naar mensen met geokennis. Maar die zijn er veel te weinig. Het is dan ook van belang dat er aandacht besteed wordt aan de veelzijdigheid en het maatschappelijk belang van geo-informatie. Dit keuzedeel vormt dan ook zeker een plus op het mbo-diploma en vergroot de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.
Het keuzedeel ‘Inleiding geo-informatie’ is bedoeld als generiek keuzedeel. Het keuzedeel speelt dan ook in op de steeds grotere rol die geo-informatie (soms onbewust) inneemt in het persoonlijke én beroepsmatige leven.

In het keuzedeel is aandacht voor onder andere:

  • Wat is geo-informatie?
  • Hoe kom je aan geo-informatie/bronnen weten te vinden?
  • Hoe lees ik geo-informatie?
  • Wat betekent de geo-informatie voor mij als burger en werknemer?
  • Hoe presenteer ik geo-informatie?
Nee
Generiek